vrijdag 30 januari 2015

Wens of vloek

Koggenland neemt voortouw na brand op wensballonnen
Met het bespreekbaar maken van de ontwikkelingen in nieuwjaarsnacht, heeft Gemeente Belangen Koggenland bij de burgemeester aangedrongen om mogelijkheden te zoeken om het oplaten van wensballonnen te reguleren. De nadruk lag toen op nieuwjaarsnacht, maar Het GBK gaf aan dat dit een fenomeen is die het gehele jaar door aan de orde is.

Het verzoek om bij de inwoners in en rond onze gemeente een stuk bewustwording te creeren, heeft geresulteerd in een Aktie die regionaal wordt ondersteund. De zeven West-Friese gemeenten eisen regelgeving voor het oplaten van wensballonnen. Ze gaan een brief schrijven naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarin vragen zij de VNG om advies zodat gemeenten in de toekomst gezamenlijk kunnen optrekken bij dit fenomeen.

Burgmeester Rob Posthumus van de gemeente Koggenland neemt hierin het voortouw. In diens gemeente werden tijdens de recente jaarwisseling opvallend veel wensballonnen opgelaten. Vermoed wordt dat hierdoor de stolpboerderij van dierenarts Cathy van Hoorn in Berkhout vlam vatte. Deze rietgedekte stolp aan het Westeinde nr. 312 brandde in enkele uren tot de grond toe af. Tijdens het nablussen zagen brandweermannen restanten van een wensballon in een populier vlakbij de nog rokende puinhopen hangen.

Reden voor het college van Koggenland, mede na het pleidooi van het GBK, om ’wensballonnen op de agenda te zetten’.  Posthumus: ,,Wensballonnen kunnen gevaarlijk zijn vanwege de grote hoeveelheid brandbare massa die eronder hangt. Alleen in Koggenland verbieden, heeft beperkt nut. Als omringende gemeenten geen verbod hanteren, zorgt de wind er wel voor dat ballonnen van elders in onze gemeente terechtkomen.’

Posthumus heeft het onderwerp in overleg met de zeven gemeenten aangekaart. Die scharen zich daarachter en hebben besloten ’dit op landelijk niveau aan te kaarten’. Esther Verhoeff van de VNG erkent dat Posthumus ’een punt heeft’ als hij de problematiek in groter verband geregeld wil hebben. ,,Ik begrijp ook dat je in een Vinexwijk minder gevaar loopt dan op het platteland waar je veel meer rieten daken ziet.’’ Ze wacht de brief af.

Het GBK zal blijven informeren naar de ontwikkelingen om de karakteristieke stolpen van onze gemeente te kunnen beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten